Het belang van een goede dakgoot:
Een dakgoot is een essentieel onderdeel van uw huis, schuur of garage. In een regenachtig land als Nederland heeft u een dakgoot nodig om al het regenwater op te vangen en af te voeren. Dit noemt men een hemelwaterafvoer.
Onder hemelwater valt alles dat uit de lucht komt, namelijk regen, sneeuw en hagel. Een goede dakgoot voorkomt dat het regenwater direct van het dak op de grond valt of tegen de gevel waait. Gebeurt dit wel, dan ontstaan op deze plek mogelijk ongewenste gaten of plassen. Dakgoten zijn er in veel verschillende vormen, kleuren en materialen. Een dakgoot of hemelwaterafvoer bestaat uit verschillende onderdelen. Eerst en vooral is er natuurlijk de dakgoot zelf. De horizontale goot leidt het regenwater naar de regenpijp. De regenpijp leidt het water vervolgens naar de grond of naar de regenton. Als u meerdere regengoten heeft, heeft u ook de gootverbindingsstukken nodig. Dakgoot eindstukken zijn nodig voor de aansluitingen aan beide uiteinden van het dak. Dakgootbeugels zijn nodig zodat u de regengoten aan het huis kunt bevestigen. Om een verbinding te maken tussen de goot en de regenpijp zijn een gootuitlaat en regenpijpbochten essentieel. De regenpijp wordt vervolgens ook met regenpijpklemmen aan de huismuur bevestigd.
Welke soorten dakgoten kunnen wij voor u verzorgen:
Bakgoot: Een bakgoot is de meest voorkomende dakgoot. Deze goot hangt onderaan de hellende kant van een dak en heeft een rechthoekige vorm.
Mastgoot: Een mastgoot lijkt veel op een bakgoot. De vorm is echter rond, in tegenstelling tot de rechthoekige vorm van de bakgoot. Een andere naam voor deze goot is hanggoot.
Zakgoot: Een zakgoot zit tussen twee hellende daken. Deze goot loopt horizontaal tussen de hellende daken. Doordat de zakgoot het hemelwater van twee daken te verwerken krijgt komen hier grote hoeveelheden water door. De goot is daarom vaak een stuk breder dan de normale bak- of mastgoot. Wanneer een zakgoot lek is, zal er waarschijnlijk een lekkage in de woning ontstaan. Dit omdat de goot vaak boven de scheidingsmuur van twee woningen zit.
Kilgoot: Een kilgoot zit net als de zakgoot tussen twee hellende daken. Het grote verschil is dat de dakgoot diagonaal naar beneden loopt.
Van welke materialen zijn de dakgoten kunnen wij voor u kunnen verzorgen:
Dakgoot van zink:
Zinken dakgoten zijn de meest voorkomende dakgoten. Zink wordt al meer dan 100 jaar toegepast in de goot. Zink is een stevig metaal, het is vorstbestendig en heeft een relatief lange levensduur.
Dakgoot van PVC:
De goedkoopste dakgoten zijn van PVC. Deze worden vaak toegepast bij bijgebouwen zoals tuinhuisjes of schuren. De prijs is een stuk lager dan andere materialen, maar de levensduur ligt ook vele malen lager. Ook is het repareren van een PVC goot zeer moeilijk. Het beste is dan om gelijk het hele stuk te vervangen.
Bitumen dakgoot in bestaande bak:
Heel af en toe wordt er gebruik gemaakt van standaard bitumen (dakleer) bij het maken van een dakgoot. Dan worden er stukken bitumen ingebrand in een (houten) bak. Vaak is dit afgewerkt met een daktrim. De levensduur van een bitumen dakgoot is lang, maar wel afhankelijk van het soort bitumen (APP/SBS) dat wordt gebruikt, hoe het wordt verwerkt en weersinvloeden.
Wilt u een nieuwe dakgoot of uw dakgoten vervangen?
Dan kunt u dit laten doen door 2B daken! Wij plaatsen en vervangen met grote regelmaat dakgoten en complete hemelwaterafvoeren. Als u voor ons kiest, weet u zeker dat het plaatsen of vervangen van uw dakgoot- of goten tegen een eerlijke prijs en zeer vakkundig gedaan wordt.
Vraag gerust een indicatieprijs aan – zo heeft u direct een idee van de kosten.